ZBOŻAKI – kaszka z chrupiącymi płatkami i kawałkami owoców Odżywianie by Redakcja - 12 sierpnia 20157 listopada 20160 ZBOŻAKI to kaszka zbożowa z dodatkiem owoców i chrupiących płatków. Polecana jest na śniadanie dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym. ZBOŻAKI to kaszka powstała z pięciu zbóż: ryżu, owsa, jęczmienia, kukurydzy i pszenicy. Proporcje witamin i składników mineralnych zawartych z kaszce ZBOŻAKI zostały dobrane tak, aby wspierać koncentrację, odporność i utrzymanie prawidłowego metabolizmu. Jest ona bogata w witaminy B1, C i D, a także żelazo i wapń. Według zapewnień producenta kaszki, firmy Nestle, dostarcza ona rozwijającemu się organizmowi 1 z 5 rekomendowanych porcji produktów zbożowych, a także 1 z 3 rekomendowanych porcji mleka i produktów mlecznych w ciągu dnia. Zalecana, w sposobie przygotowania, wielkość porcji posiada kaloryczność rekomendowaną na śniadanie dla dziecka w tym przedziale wiekowym. Zawartość witaminy D, żelaza i wapnia nie jest przypadkowa – to odpowiedź na najczęściej występujące wśród Polskich dzieci niedobory żywieniowe. CZYTAJ TAKŻE: Dieta w pierwszym trymestrze ciążyZBOŻAKI nie zawierają w swoim składzie barwników i sztucznych aromatów.