Dieta w pierwszym trymestrze ciąży Ciąża Dieta w ciąży by Redakcja - 13 kwietnia 201617 września 20170 Pierwszy trymestr ciąży to czas, w którym nie ma potrzeby zwiększania kaloryczności diety przyszłej mamy. Jeśli nie zadbała ona o jakość żywienia na etapie planowania ciąży, jest to ostatni moment na to, aby to zmienić. Podczas pierwszych trzech miesięcy ciąży niezwykle ważną rolę odgrywa zwracanie uwagi na zasady zdrowego żywienia oraz regularne spożywanie posiłków. Dieta musi być wysokiej jakości oraz odpowiednio zbilansowana. W praktyce oznacza to, że przyszła mama musi unikać posiłków dostarczających ,,pustych kalorii” tj. słodycze i fast foody. Powinna także dołączyć do jadłospisu suplementy zawierające kwas foliowy. Dieta w pierwszym trymestrze ciąży – jakość produktów ma znaczenie Pamiętajmy o tym, aby zwracać uwagę na jakość posiłków, które tworzą nasze dania. Jeśli chodzi o częstotliwość ich spożywania, najlepiej jest w codziennym jadłospisie uwzględnić 3 główne posiłki oraz dwie przekąski. CZYTAJ TAKŻE: Czy podróżowanie w ciąży jest bezpieczne?Aby dostarczane maluchowi pożywienie było dla niego zdrowe, należy zamienić białe pieczywo i białą mąkę na produkty pełnoziarniste. Te zawierają dużo błonnika, który zapobiega zaparciom i odpowiada za odpowiednią porcję witamin z grupy B. Warto także spożywać regularnie ryby. Są one bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, na które zapotrzebowanie w ciąży jest bardzo duże. Nie zapominajmy o bardzo dobrych właściwościach warzyw i owoców. To właśnie one są cennym źródłem witamin i składników mineralnych, tak ważnych dla dobrego zdrowia przyszłej mamy oraz prawidłowego rozwoju jej dziecka. Karolina Chodkowska