Jagodowo-buraczane puree Odżywianie by Redakcja - 3 października 201611 października 20160 Witajcie! Mam dla Was kolejny przepis. Tym razem zestawimy ze sobą dwa wyjątkowo pyszne i zdrowe smaki – buraka i jagody. Gotowi? Startujemy! Przygotujcie: 2 średniej wielkości buraki, 1/2 szklanki jagód, opcjonalnie: łyżkę płatków owsianych. buraki – to istna witaminowa bomba. Znajdziecie w nich witaminy: C, A , E, B6 oraz K, tiaminę, ryboflawinę, nicynę i kwas foliowy. Oprócz tego dołączają do nich: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Chyba nie muszę już Was więcej przekonywać do jedzenia buraków? jagody – te owoce mają dużo właściwości prozdrowotnych oraz odżywczych. Zawierają procyjanidy, różnego rodzaju kwasy, pektyny, antocyjany, a ponadto: duże ilości cukrów, witaminy C, z grupy B, liczne sole mineralne i prowitaminę A. To jednak nie koniec! Mają właściwości bakteriobójcze. Bardzo korzystnie wpływają także na układ krążenia, wzrok i rozszerzają naczynia krwionośne. Co jeszcze? A no to, że uszczelniają ściany naczyń włosowatych. CZYTAJ TAKŻE: Grilluj z Haribo i zasmakuj w nowych przepisachpłatki owsiane – są silnym źródłem przeciwutleniaczy. Mają duży wpływ na kondycję włosów i skóry. Zawierają witaminy: E, PP, B1, B6, a ponadto selen, magnez, błonnik, lekkostrawne białko skrobię oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. A teraz myjemy ręce i do dzieła. Na poniższym obrazku opisuję Wam, jak przygotować pyszne puree z buraków i jagód. Smacznego! Wasz Szkrabik fot. Małgorzata Dziuba