Anemia w ciąży – przyczyny, objawy i leczenie Ciąża Dieta w ciąży by Redakcja - 28 sierpnia 201728 sierpnia 20170 Anemia w okresie ciąży to niestety częsta dolegliwość, dotyczy bowiem około 40% przyszłych mam. Jak jej zapobiegać i jak leczyć? Na szczęście w dość prosty sposób możemy wzbogacić swoją dietę o produkty, które pomogą poprawić wyniki krwi, a jeśli będzie to konieczne – wprowadzić leczenie farmakologiczne. W artykule: hide 1 Skąd się bierze anemia w ciąży? 2 Odpowiednia dieta bogata w żelazo 3 Jak zwiększyć wchłanianie żelaza? 4 Zaufajmy lekarzowi Skąd się bierze anemia w ciąży? Anemia (inaczej niedokrwistość) w ciąży najczęściej jest konsekwencją niedoborów żelaza w organizmie. Jak ważną rolę spełnia ów pierwiastek? Bardzo ważną, uczestniczy bowiem w transporcie i magazynowaniu tlenu. Kiedy mamy za mało żelaza, w naszym krwiobiegu brakuje także erytrocytów i hemoglobiny, a komórkom nie jest dostarczana odpowiednia ilość tlenu. Ponieważ w okresie ciąży ilość krwi zwiększa się, co powoduje jej jednoczesne rozrzedzenie, zapotrzebowanie na żelazo znacznie wzrasta. Dziecko pobiera z organizmu matki substancje niezbędne do swojego rozwoju, w tym żelazo, a jego dotychczasowe zasoby znacznie spadają. Duże niedobory żelaza mogą spowodować u dziecka spowolnienie rozwoju i niską wagę urodzeniową, natomiast u matki – osłabienie, zawroty głowy, zmniejszenie odporności, problemy z bladą i szorstką cerą, rozdwajającymi się włosami i paznokciami. Odpowiednia dieta bogata w żelazo medindia.net W ciąży każda kobieta powinna znajdować się pod ciągłą opieką lekarską. Lekarz prowadzący ciążę będzie zlecał cykliczne badania krwi, które z pewnością wykryją istniejącą anemię bądź stan, który powinien nas zaalarmować. Wielu lekarzy zaleca przyjmowanie środków dostępnych w aptece zawierających odpowiednie dawki żelaza. Poza nimi należy wspomóc swój organizm odpowiednią dietą. Żelazo dzielimy na hemowe i niehemowe i to pierwsze jest dużo lepiej przyswajalne przez organizm człowieka. Bogate w żelazo hemowe jest szczególnie czerwone mięso, wątroba wieprzowa lub cielęca, a także produkty zawierające krew, jak kaszanka lub czarny salceson, żółtko jaja oraz ryby. Żelazo niehemowe znajdziemy w soku z buraka, marchwi, ciemnozielonych i ciemnoczerwonych warzywach oraz nasionach roślin strączkowych. CZYTAJ TAKŻE: Jedzenie w ciąży za dwoje - czy tak powinno być? Jak zwiększyć wchłanianie żelaza? Problemem jest niestety przyswajalność żelaza, która w przypadku żelaza hemowego wynosi około 30-40%, natomiast niehemowego – jedynie kilka %. Tutaj z pomocą przychodzi nam witamina C, która znacznie wspomaga przyswajalność żelaza. Bogatym źródłem kwasu askorbinowego są warzywa: papryka, pomidory, kapusty, kapusta kiszona, natka pietruszki, a także ziemniaki. W owocach witaminę C znajdziemy przede wszystkim w cytrusach, należy jednak pamiętać, że są one silnymi alergenami; prawdziwą bombą witaminową jest również czarna porzeczka, aronia i żurawina. Sporo witaminy C zawierają jabłka. Zaufajmy lekarzowi Aby ustrzec się anemii w ciąży przede wszystkim należy wykonywać zalecenia lekarza, który na podstawie regularnie zlecanej morfologii krwi nakaże nam odpowiednią suplementację żelaza. Dzięki temu zachowamy dobre samopoczucie, odpowiednią dawkę zdrowia dla włosów i paznokci, a dzidziusiowi dostarczymy wszystkiego, co potrzebne aby zdrowo rósł i harmonijnie się rozwijał.