Cześć! Mam dla Was pyszną i zdrową przekąskę. W roli głównej wystąpią banany i owoce leśne. Zróbcie ją wspólnie z dzieckiem, a zafundujecie Mu mnóstwo frajdy.
Umyjcie ręce i zaczynamy!
Przyszykujcie:
– 1 banana,
– 1 szklankę owoców leśnych (poziomki, jeżyny, maliny, borówki, jagody),
– opcjonalnie: kilka truskawek do dekoracji i łyżeczkę jogurtu naturalnego.
Dlaczego warto jeść powyższe owoce? Otóż jest kilka ważnych powodów. Dowiedzcie się o nich więcej:
– banany – są bogate w składniki mineralne i liczne witaminy. Mowa m.in. o potasie, witaminach: A, C, E, K, a ponadto z grupy B. Znajdziecie w nich także magnez, fosfor oraz wapń.
– poziomki – warto wiedzieć, że najlepiej jeść je zaraz po zebraniu. Dlaczego? A no dlatego, iż są bardzo delikatne. Łatwo więc się gniotą i pleśnieją. Wróćmy jednak do ich wartości odżywczych. Poziomkom zawdzięczamy dużą ilość potasu, fosforu, wapnia, kwasów organicznych oraz siarki. Bardzo ważną rolę odgrywa w nich także witamina C.
– maliny – stanowią bardzo cenną skarbnicę garbników, cukrów oraz witaminy C.
– jeżyny – kryje się w nich bardzo dużo witaminy E, zwaną także ,,witaminą młodości”. To jednak nie wszystko! Są bogate w witaminę A, potas, magnez oraz błonnik.
– jagody – oprócz tego, że są bardzo smakowite, zawierają witaminy: A, B1, B2, B6, PP, C i barwniki organiczne. Oprócz tego dużo w nich cukrów, kwasów organicznych oraz garbników.
– borówki – są bogate w witaminę C, cukry oraz kwasy organiczne.
Do dzieła!
Poniżej (na zdjęciu) opisuję, co macie zrobić, krok po kroku.
Smacznego!
Wasz Szkrabik
fot. Małgorzata Dziuba