Fakty o żywieniu dzieci – podane jak na talerzu Odżywianie by Redakcja - 30 stycznia 20122 listopada 20160 Z badania sposobu żywienia dzieci w wieku od 13 do 36 miesięcy przeprowadzonego przez Instytut Matki i Dziecka z inicjatywy Fundacji NUTRICIA wynika, że 54,5% badanych dzieci ma nieprawidłowy wskaźnik masy ciała (BMI), a wartość odżywcza i energetyczna spożywanych przez dzieci posiłków odbiega od zaleceń żywieniowych. Niezbilansowana dieta ma już niestety odzwierciedlenie w masie ciała przecież jeszcze tak małych dzieci–u12,5% dzieci stwierdzono niedobór, a u 14,5% – znaczny niedobór masy ciała. Nadwagę i otyłość ma odpowiednio 14,5% i 13% badanych dzieci. Eksperci z zespołu realizującego badaniezgadzają się co do tego, że konieczna będzie weryfikacja aktualnych zaleceń żywieniowych dla dzieci w wieku 13–36 miesięcy. Ma ona nastąpić w ciągu najbliższych miesięcy. Zawsze aktualne pozostają podstawowe zasady żywienia dzieci: pamiętaj, by urozmaicać jadłospis, stopniowo wprowadzać do niego nowe produkty i przyzwyczajać dziecko do nowych smaków. Dzięki temu maluch zaakceptuje różne potrawy, a jego dieta zapewni mu wszystkie potrzebne składniki odżywcze. w pełnowartościowym, dobowym jadłospisie dziecka powinny się znaleźć różnorodne produkty z 5 podstawowych grup żywności: 1) mięso, ryby, wędliny, jaja; 2) mleko i przetwory mleczne, 3) warzywa i owoce, 4) produkty zbożowe, 5) tłuszcze roślinne i masło. dziecko powinno spożywać w ciągu dnia 4–5 posiłków. Należy unikać podjadania między posiłkami oraz oglądania telewizji lub zabawy w czasie posiłków. Kierowanie się apetytem dziecka i jego aktywnością fizyczną najlepiej zapobiegają jego przekarmianiu lub niedożywieniu. Należy ograniczyć dodatek soli i cukru do potraw i produktów spożywczych. Należy ograniczyć spożywanie słodkich napojów i podawać do picia czystą wodę. Dla zdrowia dziecka ważna jest urozmaicona i zbilansowana dieta oraz zdrowy tryb życia. CZYTAJ TAKŻE: Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie