Jesteś tu
Strona domowa > Odżywianie > Gotowanie dla dziecka – zalety i kilka zasad

Gotowanie dla dziecka – zalety i kilka zasad

Popularne obecnie dania w słoiczkach są idealnym rozwiązaniem dla zapracowanych rodziców. Odpowiedni, dostosowany do wieku skład oraz sprawdzone produkty, to pewna inwestycja w zdrowie dziecka. Rozwiązanie to na dłuższą metę ma jednak kilka wad, dlatego warto przemyśleć samodzielne przygotowywanie posiłków dla naszych milusińskich.

Już kilkumiesięczne dziecko z radością spróbuje domowej zupy lub obiadu, choćby dlatego że będzie to nowa atrakcja w codziennej rutynie. Dania w słoiczkach często bazują na podstawowych smakach (np. marchew, ziemniak) uzupełnianych dodatkowymi składnikami, przez co ich smak jest delikatny i w gruncie rzeczy dość powtarzalny. Przygotowany samodzielnie posiłek może bazować na dowolnie dobranych warzywach, mięsie czy nawet owocach, co daje wręcz nieograniczone pole popisu dla domowych kucharzy.

Zasady gotowania dla dzieci

Gotowanie dla dziecka
kiddofeedo.com

Gotując, należy jednak pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Przede wszystkim, baza z której przygotowujemy posiłek dla dziecka powinna pochodzić ze sprawdzonego źródła. Nie koniecznie musi to być produkt ekologiczny ale warto wykazać się zdrowym rozsądkiem i postawić na sezonowe warzywa. Jeśli akurat nie mamy do nich dostępu, alternatywą będą mrożonki – zbierane w szczycie sezonu błyskawicznie mrożone, charakteryzują się wysoką zawartością składników odżywczych. Pamiętajmy tez o różnorodności, przyzwyczajając dziecko tylko do smaku marchewki i ziemniaka, w przyszłości nie zechce spróbować szpinaku czy brokułu, bo nie będzie ich znać.

CZYTAJ TAKŻE:   BMI dziecka - jak sprawdzić, czy jest prawidłowe?

Posiłki dla dzieci – czyli obiad dla niejadka

Posiłki dla najmłodszych przygotowujmy przy użyciu blendera. Pozwoli on na nadanie odpowiedniej konsystencji daniu, adekwatnej do wieku dziecka. Młodsze dziecko, powinno mieć gładko przetarty pokarm, nieco starsze ucieszy się z grudek, które nadadzą daniu nowy wymiar. Kilkulatki bez problemu pogryzą obiad ale z chęcią spróbują kolorowej zupy-krem przygotowanej z wybranego warzywa.

Na koniec nie przesadzajmy z przyprawami. Małe dzieci nie potrzebują ich wcale, starsze powinny uczyć się rozpoznawania poszczególnych smaków. Wszechobecna sól, zabija inne smaki i uzależnia, przez co najmłodsi chętniej sięgają po słone i mocno przetworzone posiłki, a nie owoce i warzywa. Pamiętajmy, to od nas zależy jakie nawyki żywieniowe dziecko wyniesie z domu. Warto więc postarać się, aby były jak najzdrowsze.

Dodaj komentarz

Top