Ile czasu karmić dziecko piersią? Eksperci radzą Odżywianie Strefa Mamy by Redakcja - 24 kwietnia 20154 listopada 20161 Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) niemowlę powinno być karmione wyłącznie mlekiem matki przez pierwsze pół roku życia. Po tym czasie jego dietę należy wzbogacić o owoce i warzywa, nadal jednak – aż do ukończenia przez dziecko drugiego roku życia – podstawą powinien być pokarm matki. Kobiece mleko jest źródłem niezbędnych do rozwoju dziecka składników odżywczych. Najnowsze badania pokazują, że znajdują się w nim komórki macierzyste działające jak „wewnętrzny system naprawczy” w organizmie dziecka. Dziennie dziecko przyjmuje nawet kilkanaście miliardów tych komórek. W mleku kobiecym występuje ponadto 130 prebiotyków, które pomagają chronić jelita dziecka przed różnymi rodzajami drobnoustrojów. dr Maria Wilińska, kierownik oddziału neonatologii Szpitala im. Orłowskiego Kobiece mleko zawiera bowiem wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju, których nie ma w żadnej innej dostępnej na rynku mieszance. Są to dobrze przyswajalne, wysokiej jakości i w optymalnej ilości węglowodany, białka, tłuszcze, aminokwasy, witaminy i składniki mineralne. Kobiece mleko to pokarm bogaty w cytokiny i hemokiny, a więc substancje, które chronią dziecko przez infekcjami bakteryjnymi, grzybicznymi i wirusowymi. Bardzo ważnym składnikiem pokarmu kobiecego są także tzw. czynniki wzrostowe. CZYTAJ TAKŻE: Co najlepiej zjeść na śniadanie?Ile czasu karmić dziecko piersią i dlaczego warto to robić tak długo? Z licznych badań i obserwacji naukowych wynika, że dzieci od urodzenia karmione mlekiem matki unikają wielu nieprawidłowości w okresie noworodkowym, głównie chorób infekcyjnych. Badania Foteini Hassiotou z Uniwersytetu Zachodniej Australii pokazały, że w mleku matki znajdują się komórki macierzyste, które z mleka przechodzą z żołądka do krwioobiegu, a stamtąd do potrzebujących narządów. Dopiero w tych narządach przekształcają się w inne komórki, m.in. w neurony. Dziennie dziecko przyjmuje kilka miliardów tych komórek. W mleku matki znajduje się ponad 130 prebiotyków, które pomagają chronić jelita dziecka przed różnymi rodzajami drobnoustrojów. Zawiera ono również ponad 415 protein, z których część pomaga zabijać patogeny. Wielu lekarzy jest zdania, że dzieci wykarmione mlekiem matki osiągają lepsze parametry neurorozwojowe, czyli wskaźniki inteligencji tych dzieci i ich zdolności uczenia się są wyższe. Warto dodać, że korzyści karmienia piersią odnoszą także mamy. Zmniejsza się bowiem ryzyko zachorowań na raka piersi i choroby nowotworowe. Kobiety te są również mniej podatne na choroby układu kostnego.