Jesteś tu
Strona domowa > Odżywianie > Jagodowo-buraczane puree

Jagodowo-buraczane puree

Witajcie! Mam dla Was kolejny przepis. Tym razem zestawimy ze sobą dwa wyjątkowo pyszne i zdrowe smaki – buraka i jagody. Gotowi? Startujemy!

Przygotujcie:

2 średniej wielkości buraki,
1/2 szklanki jagód,
opcjonalnie: łyżkę płatków owsianych.

buraki – to istna witaminowa bomba. Znajdziecie w nich witaminy: C, A , E, B6 oraz K, tiaminę, ryboflawinę, nicynę i kwas foliowy. Oprócz tego dołączają do nich: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Chyba nie muszę już Was więcej przekonywać do jedzenia buraków?

jagody – te owoce mają dużo właściwości prozdrowotnych oraz odżywczych. Zawierają procyjanidy, różnego rodzaju kwasy, pektyny, antocyjany, a ponadto: duże ilości cukrów, witaminy C, z grupy B, liczne sole mineralne i prowitaminę A. To jednak nie koniec! Mają właściwości bakteriobójcze. Bardzo korzystnie wpływają także na układ krążenia, wzrok i rozszerzają naczynia krwionośne. Co jeszcze? A no to, że uszczelniają ściany naczyń włosowatych.

CZYTAJ TAKŻE:   Naleśniki, gofry i budynie, czyli pomysł na mleczną imprezę dla dzieci

płatki owsiane – są silnym źródłem przeciwutleniaczy. Mają duży wpływ na kondycję włosów i skóry. Zawierają witaminy: E, PP, B1, B6, a ponadto selen, magnez, błonnik, lekkostrawne białko skrobię oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

A teraz myjemy ręce i do dzieła. Na poniższym obrazku opisuję Wam, jak przygotować pyszne puree z buraków i jagód. Smacznego!

Buraczano-jagodowe puree

Wasz Szkrabik

fot. Małgorzata Dziuba

Dodaj komentarz

Top