Kompozycje z owoców i warzyw – czyli jak przekonać dziecko do jedzenia ich Dziecko Odżywianie by Karolina Chodkowska - 17 marca 201817 kwietnia 20180 Sezon wiosenno-letni jest idealnym momentem na to, aby przekonać dzieci do jedzenia warzyw i owoców. To właśnie teraz są one najpyszniejsze, a co jak nie smak i wygląd przekona do nich małego niejadka.?Sprawdźcie, w jaki sposób je zaserwować i przemycić w niektórych potrawach, aby stały się one łakomym kąskiem, które dziecko po prostu będzie musiało zjeść. W artykule: hide 1 Dieta dziecka – zapotrzebowania 2 Dieta dziecka – zafunduj witaminy już na rozpoczęcie dnia 3 Warzywa w morskim towarzystwie, czyli co na obiad 4 A co na podwieczorek? Dieta dziecka – zapotrzebowania Zapewnienie dziecku codziennej porcji odpowiednich składników odżywczych i mineralnych stanowi fundament dla jego prawidłowego rozwoju. Mięsa, ryby i produkty mleczne mają zbawienny wpływ dostarczenie białka, a co za tym idzie – wspieranie wzrostu dzieci. Tłuszcze (ok. 30%) są z kolei źródłem siły do aktywności fizycznej. Pomagają także wchłaniać rozpuszczalne w nich witaminy, np. A, D czy K. Węglowodany (ok. 50%) także spełniają w organizmie rolę energetyczną. Wybierając produkty, które dostarczą je do organizmu naszej pociechy, warto sięgać po pełnoziarniste pieczywo, warzywa i owoce. Jakie dania przygotować, by przyciągnąć uwagę najmłodszych, zachęcić ich do regularnego jedzenia i stworzyć zbilansowany jadłospis? Dieta dziecka – zafunduj witaminy już na rozpoczęcie dnia Badanie „Zdrowe żywienie a przyszłość dzieci” przeprowadzone przez Millward Brown na zlecenie organizatorów akcji „Śniadanie ma moc”pokazuje smutne dane. Okazuje się, że najwięcej ankietowanych rodziców stawia rano na białe pieczywo i parówki. Warto, aby alternatywą dla nich stał się np. jogurt naturalny i musli w towarzystwie owoców. Zamiast wspomnianego jogurtu możecie zafundować dziecku maślankę. CZYTAJ TAKŻE: Jesienne menu u dziecka - jakie składniki wprowadzić do jadłospisu?babble.com Drugim śniadaniem może stać się owoc w całości lub filetowany. Wystarczy, że stworzycie na talerzu kompozycję owocową w postaci np. łódki czy ptaszka, aby maluch został zachęcony do jej zjedzenia. icreativeideas.com icreativeideas.com icreativeideas.com icreativeideas.com theartofnutrition.com pinterest pinterest Warzywa w morskim towarzystwie, czyli co na obiad Przyrządzenie obiadu latem może często przysporzyć niemałego bólu głowy. Co podać dziecku, aby było wartościowe pod względem odżywczym, smaczne, a przy tym nie obciążało zbytnio małego brzuszka, bo za oknem słońce goreje. Z pomocą przychodzą składniki, które dostarczą maluchom dużo zdrowej energii. I tak możecie wykorzystać np. zawierające mnóstwo enzymów i witamin buraki lub ogórki, aby przygotować pyszne chłodniki. Na drugie danie w towarzystwie warzyw może pojawić się np. kasza lub ryba. Warto pamiętać o zasadach diety rozdzielnej, czyli jak najmniejszego łączenia węglowodanów z białkiem. Wówczas unikniecie uczucia pełnego brzuszka. No i użyjcie fantazji w kompozycjach potraw. kreativanyabanya.blogspot.com babble.com fotolia A co na podwieczorek? Podwieczorek można wpisać na listę dziennych posiłków wliczanych do kategorii „kulinarnych przyjemności”. W roli smakowitych przekąsek sprawdzą się domowe wypieki, np. muffinki z konfiturą, zawijańce cynamonowe czy tartaletki z kremem i owocami, a także kolorowe koktajle lub budyń. Choć powszechnie mówi się, że dorosłe osoby mogą, a nawet powinny pominąć wieczorny posiłek – w przypadku dzieci nie należy stosować się do tej praktyki. fotolia I co, macie już pomysł na to, co zaserwujecie swojemu Szkrabowi? Art. powstał na podstawie mat. prasowych