Jesteś tu
Strona domowa > Odżywianie > Ile witaminy D i wapnia potrzebuje dziecko?

Ile witaminy D i wapnia potrzebuje dziecko?

Witamina D wespół z wapniem stanowią niezwykle ważny duet składników potrzebnych na drodze do prawidłowego rozwoju dziecka, szczególnie w wieku przedszkolnym. Sprawdźcie na co mają one wpływ i gdzie ich szukać?

Witamina D
motherbabychild.com

Witamina D i wapń w diecie dzieci, a niedobory

Badania prowadzone nad wit. D i wapniem u dzieci w wieku przedszkolnym są niepokojące. Wynika z nich, że ich dieta jest zbyt uboga w zawierające je składniki. Niedobory wapnia w jadłospisie dotyczą 50% polskich czterolatków, a niedobory witaminy D aż 98% dzieci . To, aby poziom wit. D był w normie jest niezwykle ważne. Pomaga ona bowiem w utrzymaniu zdrowych kości i zębów. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mięśni
oraz układu odpornościowego.

Witamina D może pochodzić z tzw. syntezy skórnej wytwarzając się pod wpływem promieni słońca. Już kilkanaście minut kąpieli słonecznej jest w stanie pokryć jej dzienną dawkę. Dlaczego więc często słyszymy o tym, że synteza skórna witaminy D nie jest wystarczająca? Po pierwsze: rodzice mają tendencję do ochrony dzieci przed słońcem – przebywanie w cieniu czy używanie kremów z filtrem przeciwsłonecznym skutecznie ograniczają powstawanie witaminy D w organizmie. Po drugie: żyjemy w klimacie, gdzie słonecznych dni jest po prostu zbyt mało. 

Witamina D i jej suplementacja

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę D dla dzieci i młodzieży wynosi między 600 a 1000 j.m. na dobę (15-25 µg/dobę) specjaliści zalecają, by rozważyć suplementację witaminą D, zwłaszcza w mało słonecznych miesiącach, pomiędzy wrześniem, a kwietniem. Warto pamiętać, że dotyczy to nie tylko niemowląt, ale także starszych dzieci. 

CZYTAJ TAKŻE:   36. Małe Warszawskie Spotkania Teatralne

Gdzie szukać witaminy D w produktach spożywczych?

  • ryby,
  • jajka,
  • produkty mleczne (są także źródłem wapnia),
  • wybrane produkty pochodzenia roślinnego.

Produkt spożywczy /Zawartość witaminy D:

  • Węgorz świeży 1200 IU/100 g
  • Śledź w oleju 808 IU/100 g
  • Gotowany/pieczony łosoś 540 IU/100 g
  • Śledź marynowany 480 IU/100 g
  • Ryby z puszki (tuńczyk, sardynki) 200 IU/100 g
  • Gotowana/pieczona makrela 152 IU/100 g
  • Żółtko jaja 54 IU/żółtko
  • Dorsz świeży 40 IU/100 g
  • Ser żółty 7,6-28 IU/100 g
  • Mleko krowie 3-1,2 IU/100 ml

Źródło: Polskie zalecenia dotyczące profilaktyki niedoborów witaminy D – 2009, „Postępy Nauk Medycznych” 2010, nr 5, s. 356-359.

Produkt spożywczy Zawartość wapnia:

  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu 255 mg/150 g (średnie opakowanie)
  • Sardynka w pomidorach 250 mg/100 g
  • Ser Gouda 242 mg /30 g (1 plaster)
  • Mleko 240 mg/200 ml (1 szklanka)
  • Soja, nasiona suche 240 mg/100 g
  • Migdały 239 mg/100 g
  • Orzechy laskowe 186 mg/100 g
  • Fasola biała, nasiona suche 163 mg/100 g
  • Waniliowy serek homogenizowany 170 mg/200 g (1 duże opakowanie)
  • Ser twarogowy tłusty 62 mg/70 g (1 plaster)

Źródło: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.

na podstawie mat. prasowych

Dodaj komentarz

Top