Jesteś tu
Strona domowa > Aktualności > Żywienie dzieci w przedszkolu – na co zwrócić uwagę?

Żywienie dzieci w przedszkolu – na co zwrócić uwagę?

Codzienna dieta dziecka musi być urozmaicona oraz bogata w cenne składniki odżywcze. Ponadto jadłospis musi uwzględniać jego indywidualne potrzeby. Wie o tym każdy rodzic i powinna także intendentka pracująca w przedszkolu. W ferworze wyboru właściwej placówki dla malucha nie zapomnijmy o tym, aby sprawdzić, czy rzeczywiście tak jest.


Odpowiednie żywienie dzieci w przedszkolu powinno stanowić dla intendentki kwestię nadrzędną. To ona zajmuje się bowiem komponowaniem jadłospisu dla szkrabów biorąc pod uwagę zalecenia dietetyków.

Żywienie dzieci w przedszkolu – podstawowe zasady

Bardzo ważne jest to, aby każdy główny posiłek dziecka stanowił źródło białka zwierzęcego. Mowa o mięsie lub nabiale. Musi on występować w duecie z warzywem, bądź owocem. W przedszkolnym menu uwzględnia się ich sezonowość.

Istotną kwestię stanowi także urozmaicenie posiłków. Dania mają być lekkostrawne, komponowane wespół z surowymi i gotowanymi warzywami. Idealne posiłki powinny zawierać produkty, które zmuszają dzieci do żucia, a ponadto zawierają dużo witamin oraz składników mineralnych.

Jadłospis dzieci powinien także uwzględniać kaloryczność serwowanych im dań. Obiadowa porcja (według obowiązującej normy) to ok. 600 kalorii. Pamiętajmy także o tym, że posiłki nie powinny być przesalane.

Warto mieć także na uwadze to, że niektórzy rodzice nie ułatwiają pracy przedszkolnym wychowawcom. Często zdarza się, że zbyt troskliwi opiekunowie dają maluchom posiłki lub przekąski, które te spożywają podczas zajęć. To duży błąd. Po pierwsze – przedszkole ponosi odpowiedzialność za każdy zjedzony przez nie pokarm. Po drugie – gdy dziecko zje np. przed obiadem przyniesiony przez siebie smakołyk, nie będzie miało już apetytu na treściwy posiłek, co zaburzy jego regularność jedzenia.

CZYTAJ TAKŻE:   Ile czasu karmić dziecko piersią?

Żywienie dzieci w przedszkolu – higiena

Przestrzeganie zasad higieny musi stanowić dla przedszkola kwestię najważniejszą. Wszystko po to, aby nie zatruć naszych dzieci. W tym celu sprawdźmy, czy produkty kupowane są wyłącznie w sprawdzonych hurtowniach lub sklepach. Warto też zwrócić uwagę na to, czy kucharki używają oddzielnych desek do krojenia warzyw, pieczywa i mięsa, a nasze dzieci myją ręce przed każdym posiłkiem. Ważne jest także to, aby próbki wszystkich posiłków były przechowywane w lodówce przez 48 h. W razie zatrucia, pozwoli to na zbadanie je przez sanepid.

Żywienie dzieci w przedszkolu – indywidualne potrzeby dziecka

Na koniec pozostaje bardzo istotna kwestia – indywidualne predyspozycje i potrzeby dzieci. Mowa m.in. o niejadkach. Warto, aby wychowawcy mieli na uwadze to, że malucha należy w przyjazny sposób zachęcić do jedzenia, a nie zmuszać go do tego, by kotlet zniknął jak najszybciej z talerza. Takie działanie może przyczynić się wyłącznie do tego, że posiłki staną się dla niego przykrym obowiązkiem.

Istotne jest także to, aby placówki uwzględniały wszelkie alergie pokarmowe występujące u najmłodszych. Bywa, że niektóre przedszkola nie chcą przyjmować dzieci będące na dietach restrykcyjnych np. bezglutenowych.

Karolina Chodkowska

Żywienie dzieci w przedszkolu

zdjęcie główne: kidseducationalcenter.com

Dodaj komentarz

Top